Klasický rebarborový koláč

29.4.2025 / redakce

Když nastane sezóna rebarbory, je ideální čas využít její svěží, nakyslou chuť v tradičním domácím pečení. Rebarborový koláč patří mezi oblíbené klasiky, které vynikají jednoduchostí přípravy i lahodnou kombinací vláčného těsta a jemně sladkokyselé rebarborové náplně. Tento koláč je skvělý ke kávě, jako lehká letní sladkost i jako domácí pohoštění pro návštěvy. Přinášíme vám osvědčený recept, který si zamilujete na první sousto.

klasický rebarborový koláč
Rebarborový kolář je oblíbenou klasikou mezi deserty. 

 

Suroviny

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 120 g krupicového cukru
  • 180 ml mléka
  • 125 g másla
  • 2 vejce

Na rebarborovou vrstvu:

  • cca 10 řapíků rebarbory
  • ½ l vody
  • 250 g cukru

Postup

1. Příprava těsta
V míse smíchejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přidejte krupicový cukr, mléko, změklé máslo a vejce. Všechny suroviny utřete do hladkého, vláčného těsta.

2. Příprava formy
Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete do formy.

3. Příprava rebarbory
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na dlouhé, tenké špalíčky. V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a vložte do ní připravenou rebarboru. Vařte několik minut, dokud rebarbora nezměkne, ale nerozvaří se.

4. Sestavení koláče
Měkké špalíčky rebarbory jemně osušte a rovnoměrně rozložte na povrch těsta. Vrchní vrstvu můžete ještě lehce posypat cukrem pro jemné karamelizování.

5. Pečení
Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut, dokud není těsto pevné a povrch koláče zlatavý.

6. Dokončení
Po upečení nechte koláč ve formě vychladnout. Podávejte samotný nebo doplněný kopečkem zakysané smetany či šlehačky.

Dezerty a moučníky - další recepty