Klasický rebarborový koláč
Když nastane sezóna rebarbory, je ideální čas využít její svěží, nakyslou chuť v tradičním domácím pečení. Rebarborový koláč patří mezi oblíbené klasiky, které vynikají jednoduchostí přípravy i lahodnou kombinací vláčného těsta a jemně sladkokyselé rebarborové náplně. Tento koláč je skvělý ke kávě, jako lehká letní sladkost i jako domácí pohoštění pro návštěvy. Přinášíme vám osvědčený recept, který si zamilujete na první sousto.

Suroviny
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 120 g krupicového cukru
- 180 ml mléka
- 125 g másla
- 2 vejce
Na rebarborovou vrstvu:
- cca 10 řapíků rebarbory
- ½ l vody
- 250 g cukru
Postup
1. Příprava těsta
V míse smíchejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přidejte krupicový cukr, mléko, změklé máslo a vejce. Všechny suroviny utřete do hladkého, vláčného těsta.
2. Příprava formy
Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete do formy.
3. Příprava rebarbory
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na dlouhé, tenké špalíčky. V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a vložte do ní připravenou rebarboru. Vařte několik minut, dokud rebarbora nezměkne, ale nerozvaří se.
4. Sestavení koláče
Měkké špalíčky rebarbory jemně osušte a rovnoměrně rozložte na povrch těsta. Vrchní vrstvu můžete ještě lehce posypat cukrem pro jemné karamelizování.
5. Pečení
Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut, dokud není těsto pevné a povrch koláče zlatavý.
6. Dokončení
Po upečení nechte koláč ve formě vychladnout. Podávejte samotný nebo doplněný kopečkem zakysané smetany či šlehačky.