Americký rebarborový koláč

29.4.2025 / redakce

Koláče typu „pie“ jsou neodmyslitelnou součástí americké kuchyně a mezi nejoblíbenější varianty patří právě rebarborový pie. Křehké máslové těsto, šťavnatá a jemně nakyslá rebarborová náplň a charakteristická mřížkovaná vrstva na povrchu tvoří dokonalý dezert pro každou příležitost. Rebarbora dodává koláči svěžest, zatímco lehce karamelizovaný cukr vytváří bohatou chuťovou rovnováhu. Připravte si s námi pravý americký rebarborový koláč, který si zamilujete od prvního sousta.

Suroviny

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • cca 5–6 lžic ledové vody

Na náplň:

  • 500 g rebarbory
  • 180 g cukru (podle chuti)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 vejce na potření (volitelně)

Postup

1. Příprava těsta
V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rychle ho prsty zapracujte do mouky, aby vznikla drobenka. Přilijte ledovou vodu po lžících a rychle spojte v těsto. Zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici minimálně 1 hodinu.

2. Příprava náplně
Rebarboru očistěte a nakrájejte na menší kousky. V míse ji smíchejte s cukrem, škrobem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Nechte chvíli odstát, aby rebarbora pustila trochu šťávy.

3. Příprava koláče
Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozdělte na dvě části. První část rozválejte na plát a vložte do koláčové formy (průměr cca 24 cm), vytvořte i lehce vyvýšený okraj. Na těsto rozprostřete rebarborovou náplň.

Druhou část těsta rozválejte a nakrájejte na proužky. Z proužků vytvořte na koláči mřížkovaný vzor. Okraje dobře přimáčkněte.

4. Pečení
Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 45–50 minut, dokud není těsto zlatavé a náplň lehce probublává.

5. Servírován
Koláč nechte před krájením zcela vychladnout, aby náplň ztuhla. Skvěle chutná samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jako obměnu tohoto výborného receptu můžete část rebarbory nahradit čerstvými jahodami – vznikne oblíbená americká varianta Strawberry Rhubarb Pie.

Dezerty a moučníky - další recepty