Rebarborová marmeláda

29.4.2025 / redakce

Rebarbora je jednou z prvních plodin, která přináší chuť jara na náš stůl. Pokud hledáte způsob, jak si její svěžest uchovat na pozdější období, domácí marmeláda je ideálním řešením. Jemná sladkokyselá chuť rebarborové marmelády krásně doplní čerstvé pečivo, jogurt, palačinky i nejrůznější dezerty. Přinášíme vám osvědčený recept, který je jednoduchý, ale zároveň maximálně chutný.

Suroviny

  • 1 kg rebarbory
  • 600–700 g cukru (podle chuti)
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 balíček želírovacího prostředku
  • volitelně: vanilkový lusk, zázvor, jahody

Postup

1. Příprava rebarbory
Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Nakrájenou rebarboru vložte do velkého hrnce, přidejte citronovou šťávu a zasypte cukrem. Nechte chvíli odležet, aby rebarbora pustila šťávu.

2. Příprava marmelády
Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 10–15 minut, dokud rebarbora zcela nezměkne a nezačne se rozpadat.
Přidejte želírovací prostředek podle návodu (obvykle na poslední minuty varu) a důkladně promíchejte.

3. Plnění sklenic
Marmeládu ještě horkou nalijte do sterilizovaných skleniček. Okamžitě uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru na pár minut, aby se sklenice zatáhly.

4. Skladování
Uchovávejte na chladném a tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici.

Doporučení: Pro zajímavější chuť můžete k rebarboře přidat trochu čerstvého nastrouhaného zázvoru nebo vanilková semínka. Skvělou variantou je i kombinace rebarbory a jahod, která marmeládě dodá ještě více ovocné sladkosti.

Ostatní pokrmy - další recepty